Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

Αρ. Πρωτ. 13719/23.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην Εγνατία Οδό. Η προώθησή τους συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ένας αυτοκινητόδρομος χωρίς επαρκείς θέσεις στάθμευσης, χωρίς πρατήρια για τον ανεφοδιασμό οχημάτων, χωρίς χώρους εστίασης, ανάπαυσης και αναψυχής σε ένα μήκος 640 χλμ. Σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού οι ΣΕΑ είναι ελάχιστοι και δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα πάρκινγκ, οι ελλείψεις είναι μεγάλες, αλλά ακόμη και τα ελάχιστα που λειτουργούν είναι χωρίς τις αναγκαίες υποδομές.

Η λειτουργικότητα των ΣΕΑ είναι αρκετά μεγάλη, δεδομένου των χιλιομέτρων που καταλαμβάνει η Εγνατία Οδός. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αναγκάζονται να καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας οδού και να μην υπάρχουν οι απαραίτητοι σταθμοί για αναψυχή και ξεκούραση των οδηγών, καθώς και για τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων αυτοκινήτων. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επισπεύσει την ολοκλήρωση των Σταθμών Εξυπηρέτησης σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και να μην καθυστερήσει άλλο η κατασκευή τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα, που θέτει το αρμόδιο Υπουργείο για την κατασκευή και ολοκλήρωση των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό;

Απάντηση Υπουργείου